2019. évi kérdőív a szenior úszással kapcsolatos észrevételekről, feladatokról és javaslatokról.


Mindenkinek köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segítette az MSZUOSZ elnökség munkáját!
Az eddigi kérdőíveket 2014-re 222-en, 2015-re 66-an, 2016-ra 197-en, 2017-re 137-en, 2018-ra 216-an, 2019-es évre 220-an töltötték ki. Az összes válasz statisztikáját ide kattintva tekinthetitek meg!

A válaszadók megoszlása nemek szerint: több nő töltötte ki, mint a versenyzőknél a nemek aránya, A lakóhely szerinti megoszlás az egyesületek megye szerinti megoszlását követi, a korcsoportok az általános trendet, ami azt jelenti, hogy legalábbis ezen szempontok szerint jó a mintavételezés.

Általános észrevétel, hogy a szenior úszók nagy többsége nem követi a Facebook csoportot sem és a honlapot sem. Az egyesületeken belüli információ áramlás sem valósul meg hatékonyan. Ezt mutatta a kérdőív kitöltések időbeli megoszlása. A közvetlen e mailes megkeresések voltak a leghatékonyabbak. Az MSZUOSZ elnökség feladatait és tevékenységét a válaszadók közel 61%-ka ismeri és jónak tartja míg a válszadók 2%-ka nem elégedett vele. A válaszadók több mint harmada nem ismeri az elnökség feladatait hiába írjuk le táblázatosan vagy rövidítve felsorolásszerűen. A 2018-as év volt az első 2014 óta, amikor a válaszadók többsége elégedett volt az elnökség munkájával.

Az elnökség a kék színű válaszokban fogalmazta meg válaszait, javaslatait vagy véleményét a piros kiemelt szöveggel, a szövetség elnöksége által tervezett vagy már végrehajtott intézkedéseket, tevékenységeket emeltük ki. A felvetések, javaslatok és kritikák sorszáma folyamatos későbbi leveleitekben kérjük erre hivatkozzatok!

Sorsz. Amennyiben a magyar szenior úszással, kapcsolatban bármilyen javaslata vagy véleménye van kérjük írja meg

Az elnökség válasza, javaslata

1.

A nevezési határidő lejárta után ne lehessen nevezni, taktikázni!

Az on line nevezés nem ismerete okozott kisebb zavart két egyesület esetében a hódmezővásárhelyi és a budapesti verseny nevezésénél. Az ő nevezéseik kerültek fel később a nevezettek közé. Senkit nem szeretnénk elutasítani azért, mert nem tudott nevezni technikai problémák miatt. Ahogy megismerik a kezelését a nevezési felületnek remélhetőleg nem fog előfordulni ez a helyzet.
Voltak már olyan javaslatok is az elmúlt években, hogy a menü úszást ne engedélyezzük, de nem szeretnénk senkit korlátozni a versenyzésben. A helyszíni nevezésnek lehet az az oka, hogy elkeveredett a nevezés, reméljük ezt is kiváltja az on line felület.

2.

Helyszíni egyéni nevezéseket én nem engednék, mivel vannak olyan versenyzők, akik a verseny helyszínén megnézik, hogy melyik számban lennének győztesek/érmesek, és abba a számba gyorsan beneveznek......ami nem fair szerintem. Szerencsére vannak versenyek, ahol ilyet nem engednek...:-)

3.

évente kétszeri sportorvosi vizsgálatot kötelezővé lehetne tenni a senioroknak is..

Minden versenykiírásban szerepel, hogy ajánlott a sportorvosi vizsgálat. Kötelezővé tenni nem lehet, mert ennek a követését csak az egyesületek végezhetnék vagyis csak sportorvosi vizsgálattal rendelkező tagok regisztrációját évente egyszer meg kellene hosszabbítaniuk, ami nagy adminisztrációs teher volna és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkit, mindig biztosítana arról, hogy nem fog megtörténni a baj. Erre példa a fiatal, igazolt profi sportolók pk. labdarúgók vagy a norvég olimpiai érmes mellúszó edzés után bekövetkezett tragikus balesete.

A vizsgálat eredménye az lenne, hogy szeniorok egy részét a versenyzéstől eltiltanák! ( Nem a rendszeres úszástól!) A sportorvosok nem vállalhatják azt a felelősséget, mely a szenior sportban a -korra jellemző - fizikai elváltozások, jellemzők, betegségek miatti fokozott kockázattal jár. A szeniorok esetében csak egy friss, teljeskörű orvosi vizsgálattal lehetne felelősséggel "versenyezhet", "versenyzésre alkalmas" igazolást kiadni. /Dr. Balajti Zoltán/

4.

Tájékoztató adatok közlése versenyrendezésekről, hogy a versenyt nem rendező versenytársak, ne csak kritizáljanak, hanem legyen némi megértés is.

Többször leírtuk milyen feladatokkal, milyen anyagi feltételekkel lehet versenyt rendezni, de aki a kritikákat megfogalmazza valószínűleg erre nem figyel, aki pedig megérti és elnézi az apróbb (versenyszabályokat maradéktalan betartását nem érintő) hibákat tudja milyen nagy feladat egy verseny rendezése.

5.

Az érem nem szükséges, de felemelő. A különdíjak értéket adnak az eseménynek. Számomra eljutni is kihívás egy egy versenyre, nemhogy kifizetni. Anyagi gondokkal küzdöm, a lelki szenvedés miatt úszom, hogy túléljem.

A rendezők igyekeznek érmes díjazással elismerni a résztvevők eredményét. Ez valószínűleg a jövőben is így lesz. Az anyagi terheket mint utazás, nevezés, szállás és étkezés a helyszínen a résztvevők viselik sajnos ebben nem tudunk segíteni. Reméljük a magánéleti problémák megoldódnak idővel.

6.

Szívesen fogadnék több nyíltvizi versenyt. Jó lenne, ha a dátumok, versenykiírások korábban felkerülnék, hogy tervezni lehessen.

Az MSZUOSZ nyílt vízi versenyek rendezésével nem foglalkozik. Egy kivételével a csongrádi Tisza holtágban rendezett nyílt vízi verseny, amit szenior egyesületi tag rendez. Ezek a versenyek időjárás függők, többször került sor halasztásra emiatt, más fajta szakértelmet igényel nincs meg az az előny, hogy a rendező a verseny helyszínén lakva kapcsolatban legyen az uszoda üzemeltetőjével, nagyon sok engedélyhez kötött és rengeteg technikai feltételt igényel valamint a verseny vonzereje a szenior úszók körében sokkal kisebb, mint a javaslat feltevő gondolja. A kiírásokat a medencés versenyek esetében igyekszünk minél hamarabb feltenni a honlapra.

nyiltviz- ha valaki nagyon akar nyiltvizi versenyen, megmérettetésen úszni számos lehetöséget tudok ajánlani pl. Balaton átúszás, Tisza tó úszás, Velencei tó úszás ( 1,5km, 3km és 6km-es távok ) Pécsi tó úszás és még sorolhatnám a magyarországi rendezvények helyszineit. Tudok segiteni bárkinek ebben, ha kell, ha igényli. /írta Lázár Rita/

7.

Egyszer a szövetség is rendezzen versenyt, akkor megtudja,hogy milyen is az.

A javaslatot nem értjük, mert a szövetség az egyesületeket összefogó szervezet nem tud versenyt rendezni viszont a tagegyesületei rendeznek versenyt. Amennyiben az elnökségre céloz a javaslatot tevő, összeszámoltam és az elnökségi tagok közül Pólyáné Téli Éva 26 versenyt, dr. Csikány József 15 versenyt, Gergely Ildikó 11 versenyt rendezett eddig.

8.

lobbitevékenység kifejtése az EMMI-nél, állami támogatás szerzése a MUSZ kikerülésével, nagy sporszergyártók,-forgalmazók (Decathlon) stratégiai partnersége szponzoráció témában.

A szenior úszók, mint vásárlók nem mint reklámhordozók a célpontjai a sportszergyártóknak és forgalmazóknak. A személyes kapcsolat segít, mint egy verseny esetében (Budaörs) történt, de reklám stratégiában nem gondolkodnak a szenior úszás tekintetében.

9.

Az egyesületeknek közösen kéne finanszírozni a versenyeket. Tudomásul kell venni, hogy ami nekünk szórakozás az másoknak munkát ad, ami pénzbe kerül. Nincs ingyen semmi, a versenyzés sem. Szponzorokat kéne felhajtani. Az embereket érdeklik a versenyek. Reklám, ha van közönség jön a szponzor is. Sok településen van már uszoda várhtó, hogy egyre többen leszünk. Szervezni kéne az közös utazásokat buszal a külföldi versenyekre közösen nem csak egyesületenként.

A versenyek finanszírozása RÉSZBEN az egyesületek versenyen induló tagjai által befizetett nevezési díjból történik, tehát a közös teher viselés adott. Ez az összeg valóban nem elég egy verseny megrendezésére. Az MSZUOSZ elnökség áltak a pályázatokból elnyert összegből adható 50-100-150 ezer Ft (a versenynapok számától függő) támogatás nagyon kevés. Ezért kell megbecsülni azokat a rendezőket, akik így is elvállalják és lelkesen végzik a mindannyiunk számára versenylehetőséget biztosító munkát. Ezúton is köszönjük! Sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit közönség nincs, mi és a kísérő családtagok vagyunk a közönség. Ez olyannyira igaz, hogy a 2017-es itthoni szenior VB-n is, ahol egy hétig az egyik versenyhelyszínen dolgoztam a közönséget a versenyzők és olyan csapattagok jelentették, akik most nem indultak a versenyen. Az új egyesületek számának növekedését nem észleljük az a hirtelen növekedés (egyesületekben és versenyzőszámban), amit a 2017-es szenior VB hozott nem folyamatos bővülés. Az utazás szervezése hely függő azaz senki nem fog elutazni egy sokkal távolabbi városba azért, hogy busszal elmenjen a verseny helyszínére. Javaslom az egyesületen belüli szervezést és együtt utazást személygépkocsival, vonattal vagy autóbusszal.
A személyes szponzorációról hallottam magyar szenior úszó esetén is, de a részleteket nem ismerem. A gyógyszergyárak nem érdekeltek pedig személyes ismerőst keresett meg egy sporttársunk két nagy gyógyszergyártó esetében és célzott reklám elhelyezését vállaltuk a "Szenior Úszó Almanachban" 50 ezer forintért (!?), de nem érdekelte a gyártókat. Van verseny pl, Tótkomlós ahol többször volt vendég olimpiai bajnok illetve egyszer Százhalombattán is rendeztek egy versenyt, ahol az olimpikonok mellett a MÚSZ akkori elnöke is eljött az első versenynapon. Százhalombattán helyi TV örökítette meg az esemményt különben nem érte el az országos sugárzású adók inger küszöbét az esemény.

10.

1. A versenyeket az összes klubbnak közösen kellene finanszírozni. Nem várható el egy klubbtól sem, hogy nagyobb részt vállaljon a többinél.
2. A nevezési díjak alacsonyak a rendezési költségekhez képest. Ami nekünk szórakozás az másoknak munka tehát fizetni kell érte.
3. A szövetség próbálhatna szponzorokat felhajtani gyógyszergyártók,.... (Van egy belga úszó triatlonista barátom), aki 14 éve rákos lett és azóta egy gyógyszergyártó cég havonta egy fizetésnyi összeggel szponzorálja őt. Itt is van olyan úszótársunk, aki példaértékű teljesítményt nyújt egész évben és alkalmas lenne, hogy ehhez hasonló támogatást kapjon csak segíteni kéne neki a szervezésben. Talán sportmenedzsert is alkalmazhatna a szövetség, aki felhajtja a támogatókat.
4. A 24 órás verseny is vonzó számomra, abból a triatlonosokkal, evezősökkel közösen is lehetne többet rendezni.
5. A versenyeinket jobban meg kéne hirdetni, hogy minél többen tudjanak róluk. Lassan minden nagyobb településen van uszoda, így várható, hogy egyre többen leszünk.
6. Jót tenne PR-nak, ha masters korú olimpikonjainkat meghívnánk a versenyeinkre.

11.

Új helyszínek (Pécs,Kaposvár,Balatonfűzfő, Győr) OB-re egy aktív profi meghívása vendégként esetleg díjátadóként. Probaként "korcsoportos" futamok a versenyen. Sprint számokban működhet.

Az új helyszíneket támogatjuk azzal, hogy lehetőséget kínálunk és a szokásos támogatást biztosítjuk a versenyhez, de azt megfigyelhetitek, hogy egy rendezés után az óriási veszteség miatt nagyon sok verseny helyszínen soha többé vagy csak több évvel később kerül újra megrendezésre a szenior úszó verseny. A korcsoportos futam nem jó ötlet az csak EB-n és VB-n működikott is a legjobb 8-10 versenyző korcsoporton belül együtt úszik, de 800 on ezt nem alkalmazzák. Egy kiemelkedő esetleg Európa- vagy világcsúcsra képes szenior úszó esetében nem motiváló az, ha a futamát fölényesen megnyeri míg a hasonló nevezési idejű versenyzőknél a versenyzés megmarad. Ezért nem véletlen, hogy ilyen futamokat nem is redneznek sehol kisebb versenyeken és az sem, hogy a FINA ajánlása is a nevezési idők szerinti rendezésre vonatkozik.
Köszönjük azoknak a rendezőknek a munkáját, akik évek óta megrendezik a versenyeket!

12.

Jó lenne újabb versenyhelyszíneket is bevonni (pl. Miskolc, Szolnok)

13.

Szeretnek tobb budapest kornyeki vagy dunantuli versenyt

14.

Több 25-ös verseny, nyugat-magyarországi verseny(ek)

15.

legyen több budapesti/ Budapest közeli verseny - annyi klassz uszodánk van itt

16.

Többen hiányoljuk az Észak- és Kelet-Magyarországon - pl. Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán - rendezett versenyeket, a megmérettetések legnagyobb része egy területre - Dél-Alföldre - koncentrál, amely nagyon kiesik számos egyesület versenyzőinek, akik sok esetben semmiféle támogatást nem kapnak az utazáshoz, szálláshoz.

17.

A verseny színvonalát lehetne emelni azzal, hogy a versenyek pörgősebbek és sokkal pontosabban végeznék munkájukat a versenybírók. Nincs elnézés kiugrásnál vagy bármilyen szabálytalanságnál.... ugye ami nem pénzbe kerül. Biztosan én vagyok csak ennyire maximalista, hiszen nekem mérce a holland verseny rendezése és lebonyolítása. A verseny jegyzőkönyv gyors honlapra feltétele nagy előrelépés, amiért köszönet. Úgy gondolom, hogy azzal is lehetne spórolni, - OB kivétel - ha %-os teljesítmény alapján csak az első 3 sportoló kapna érmet. / itt viszont a kevésbé jól teljesítők kedvét vennénk el a versenyen való részvételtől..../

Egyet értünk a javaslattal a verseny- és az úszás technikai szabályait be kell tartani és tartatni. Ez mindig érvényes, de a 2020-as hazai EB előtt különösen, mert ezen reméljük sokan fognak elindulni a hazai szenior úszók közül. Az eddig nem vagy ritkán versenyzők számára fontos, hogy ne kerüljenek egy világversenyen olyan helyzetbe, hogy kizárják őket csak azért, mert egy hibás, a versenyszabályoknak, úszás technikai szabályoknak nem megfelelő versenyzési mód rögzült. Az éremmel díjazottak körének csökkenése bár a kiadási oldalt valóban csökkentené a bevételi oldalt, ami a nevezési díjakat érinti úgy tűnik a válaszokból, hogy sokkal jobban, ezért ezt a döntést a rendezőkre bízzuk.

18.

Nagyon jó, hogy az ilyen korosztálynak is van lehetősége versenyszerűen úszni!

A versenyrendezők és az MSZUOSZ elnöksége igyekszik ezt elősegíteni a jövőben is.

19.

Egy egyszerű számítógépes szubrutinnal megoldható lenne, hogy ha két azonos korcsoportban lévő versenyző közel egyforma idővel nevez, akkor egymás mellett ússzanak, ez nagyobb versenyzési kedvet adna. Az OB-ken 25 gyors és 25 pillangó az idősebb korosztálynak is lehetővé tenné, hogy sprinteljen.

A MÚSZ által számunkra ingyenes használatra átadott program erre nem alkalmas. A javaslatot tevő valószínűleg rendelkezik programozói ismeretekkel ezért tudja, hogy a kész futtatható, tehát nem forrásnyelvű programokhoz nem lehet szubrutint írni. Javaslom nézze meg ki mellett szeretne úszni és az on line nevezésben módosítsa úgy a nevezési idejét, hogy mellé kerüljön. A 25 méteres versenyszámok nem szabványos, nem FINA által elismert és ranglistában szereplő számok ezek rendezését OB-okon nem támogatjuk.

20.

A nemzetkozi versenyekkel kapcsolatban jobban ossze kellene fogni a szervezest, hogy mindenki szamara elerhetoek legyenek az informaciok az adott versenyrol, kiutazasrol, stb. Mivel meg csak 3 honapja vagyok igazolt versenyzo, nem latok meg igazan bele a szenior uszas vilagaba.

Feltételezem, hogy nem a környező vagy esetleg távolabbi országokban rendezett kisebb esetleg nagyobb, de nem világversenyekre gondol a kérdező hanem világversenyekre (EB, VB). Ezek esetében a rendezők kötelező módon mindg kiadnak egy tájékoztatót az említett információkkal, amelyet a honlapjukon meg lehet találni.

21.

A MÚSZ vagy minisztérium segétségét kellene kérni, hogy több verseny lehessen Budapesten, illetve környékén. Pl. azáltal, hogy ha nem is ingyen, de legalább reális áron használhassunk uszodákat. Azt tippelném, hogy már a rajtonkénti 50-100 Ft messze nagyobb bevéltett ad az uszodáknak, mint a verseny idejére jutó vendégforgalom.

A MÚSZ a versenysporttal foglalkozik egyrészt állami támogatásból másrészt a MÚSZ tagegyesületek tagdíjából. Az EMMI nem foglalkozik versenyrendezés támogatásával. A Szabadidősport Szövetség versenyrendezéssel nem, de idén négy helyszínre az úszás támogatására sikerült pályázaton pénzt elnyernünk. Hangsúlyozzuk ez edzés illetve tömeges úszás lehetőség volt nem verseny. Az uszodák másképp számolnak, nem az elmaradt bevétellel, amit bőven fedezne a javaslatot tevő által megadott összeg (500 rajtnál 50 ezer Ft, 1000 egyéni rajtnál 100 ezer Ft), hanem azzal, hogy a veszteséges uszoda (mindegyik az) támogatása leosztva egy órára mennyi. Innen adódik az óránként 70-80 ezer Ft/óra illetve 200 ezer Ft/óra bérleti díj. Az érdekes felvetés pontosabban "gondolatkísérlet" volna, amennyiben egy évben minden hétvégén megkapná az uszoda valamilyen versenyrendezőtől a támogatási összegnek megfelelő bevételt akkor visszaadná-e az államnak, önkormányzanak az 104 napra jutó támogatást? Erre nem fogadnék nagy összegben.

22.

Megfontolandó lehet több helyszínen 1 napos, csökkentett programú versenyeket tartani. Magam 1 napos versenyért nagyon messzire nem utaznék, de közeli helyszíneken feltétlenül látogatnám. Úgy gondolom van, aki a preferálna még ilyet is.

Egy napos versenyben 50 méteres és 100 méteres számok valamint egy vegyes szám nehezen rendezhető. A 200 méteres számokról nem is beszélve. Javaslom az egyik verseny napon indulást.

23.

OB díjazása csak a magyar versenyzőknek legyen, vagy legyen össz díjazása és külön a magyar.

Ez a kérés is felmerül minden évben. A magyar szenior úszó versenyszabályzata szerint a legjobb, magyar egyesületben úszó versenyző az országos bajnok. Mivel a kettős igazolás engedélyezett, ha megtiltanánk külföldi versenyzők indulását egyesületük színeiben, indulhatnak magyar egyesület színeiben (ilyen van a MÚSZ nál!) ami zavaróbb lenne. A minden kategóriájú 1-2-3 helyezettnek adni valamilyen érmet egyrészt a rendezőnek az adminisztrációs feladatát megnövelné másrészt nagyon költséges lenne.

24.

A versenyek nagyobb népszerűsítése a lakosság körében.

Még 2009-ben volt egy nemzetközi konferencia Nagyváradon a román sporttársak szervezésében, ahol a népszerűsítés témájáról is ötleteket cseréltünk. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a szenior úszás kedvéért, amennyiben nem valakinek az úszó múltja motiválja vagy egy közeli esetleg hazai világverseny nem kelti fel az érdeklődésétm senki nem kezd el szenior versenyeken úszni, de a hobbi úszók meghívása a szenior versenyekre lehetséges. Ezt alkalmazzák az egyesületek viszonylag hatékonyan.
Úszó sapkákat, amelyeket 2018-ban az EB-re a versenyzők vettek meg 2017-ben ingyen jártak az indulási szándékukat jelző sporttársaknak 2018-ban a pólót tudta biztosítani a szövetség. Köszönjük az önzetlen segítséget a pólók megtervezésében! A regisztrációs és/vagy tagdíj emelését nem támogatjuk, mert az egyesületek anyagi terheit növelné, amit értelemszerűen tovább terhelnének a versenyzőkre ami könnyen lemorzsolódáshoz vezet. Példának hozom fel a román szenior mozgalmat ahol egy egyesület éves tagdíja 14 szerese a magyar egyesületekének. Az eredmény az, hogy romániai szenior úszók a világversenyeken induláshoz nálunk regisztrálnak és nem csak magyar nemzetiségűek, mert az egyesületek nem tudják kigazdálkodni a költségeket. Az anyagi források bővítése és ezzel a lehetőségek bővítése eddig nem volt lehetséges szponzorok bevonásával (egy esetet egyetlen évben a Dimenzió Nyugdíjpénztárbevonását kivéve).

Tudjuk, hogy nehéz elhinni, mert mindenki azt gondolja (sokszor az elnökség is), hogy könnyű szponzort találni, de javasoljuk próbáljátok meg, mert csak a próbálkozás járhat sikerrel. Minden támogatást megadunk a kereséshez, ami a mi munkánkat illeti (kimutatások, elemzések készítése, hivatalos megkeresés a szövetség részéről, amennyiben legalább szándék szinten van fogadókészség). Szívesen veszünk minden segítséget!

25.

Én csupán két éve csatlakoztam a szenior úszókhoz, így nem gondolom, hogy teljes képet kaptam a hazai helyzetről, de amit tapasztaltam az eléggé lehangoló. Versenyzőként élvezetes újra átélni a versenyek izgalmát, mint gyermekként, azonban felnőtt fejjel már feltűnik a pénzhiány okozta szervezési bakik illetve elégtelenségek. Tudom, hogy nehéz kevés pénzből gazdálkodni, de az döbbenetes volt, hogy a szövetség anyagi lehetőségei arra sem elegendőek, hogy nemzetközi versenyekre a versenyzői sapkákat megelőlegezzék. Konkrétan, ha nem veszem át a kezdeményezést, és nem előlegezem meg a teljes összeget az arénának, akkor nem készülhettek volna el a HUN-os sapik az EB-re. Persze, tudom a szövetség biztosított pólót – ami egy fantasztikus gesztus volt, figyelembe véve az anyagi lehetőségeiket – aminek a tervezését fel tudtam vállalni a cégemnél dolgozó grafikus dizájner kolléganővel, de ez nem jelent hosszú távú megoldást. Tudom, hogy a szövetség nem üzleti alapokon szeretne működni, de egy ekkora taglétszámú szervezet esetén már kisebb mértékű díjemelés is hatalmas bevételtöbbletet generálhat. Jelen esetben a rendes működés biztosításához szükséges emelés mértéke fajlagosan nagyobb mértéket kellene, hogy képviseljen, mert a jelenlegi díj sajnos nevetségesen alacsony! Egy drasztikus díjemelés - ami éves díj szintjén még mindig elenyésző lehet bármely más sportághoz képest – megoldaná az alapvető pénzügyi problémákat. Nem csak a működésre lenne elegendő pénz, de versenyek támogatására – és ami nagyon hiányzik – versenyek hirdetési kampányaira és népszerűsítésre is lenne fedezet. Ez rettentően fontos, hiszen egy olyan sportrendezvényt szívesebben támogatnak szponzorok, aminek már van hírverése, így a bevételeket pedig tovább lehetne növelni szponzori támogatással is.

26.

Minden versenyen a 70 felettiek kapjanak 2 ingyen nevezést

A versenyrendezők döntenek arról, hogy milyen kedvezményt adnak. Az előre láthatóan nagy veszteséget termelő versenyeknél többnyire nem tudják ezt megadni, mert 80-100 ezer Ft bevétel kiesés egy órai medence bérlés díja.

27.

Egyesületi ruhák készítése

Javasoljuk ennek az ötletnek a felvetését és megszervezését egyesületi szinten.

28.

Szép eredményeket tudhat maga mögött a szenior úszósport. Köszönet érte úszó barátainknak és a kitűnő sportvezetésnek. Újabban pályázati források is megjelentek. Ezeknek körét, szabadabb felhasználását érdemes lenne megfontolni és kiterjeszteni.

A pályázati források felhasználása kötött. Vannak működési támogatások, amelyek a szövetség saját finanszírozására szükséges forrást biztosítják és ezért a tagdíjból és regisztrációs díjból nem kell erre költeni. Ilyen a törvény által kötelezően szabályzott mérlegképes könycelő könyvelési díja vagy a postai díjak. Vannak olyan pályázatok, amelyek versenyrendezés támogatására fordítható ezzel a rendezőket tudjuk segíteni. Egy dolog közös bennük és pedig szigorú elszámolási kötelezettség afelé a szervezet felé, aki a pályázatot kiírta és ez így helyes. Nem tudjuk a szabadfelhasználáson, mit ért a javaslatot tevő?

29.

1. résztvevők költsége csökkenthető ha a verseny (pl. GYula) nem 3 napos és így kevesebb szállás díjat kell fizetni.
2. inkább ritkábban rendezzünk versenyeket akkor nem ossza meg talán a résztvevők számát (természetesen összhangba a nemzetközi versenyekkel)

Egyetlen három napos verseny van a gyulai. Ez a legrégibb verseny és valószínűleg a világon sehol nincs olyan szenior verseny, amelyet ugyanott rendeznek meg 49 éve. A sportársak igénye megoszlik az 1-2-3 napos versenyek kööztt, mert három napos versenyre is van igény. Javasoljuk amennyiben a három nap költsége túl sok, akkor két napon induljon a javaslattevő. A versenyeket úgy ütemeztük, hogy általában két havonta vannak ranglista versenyek és közte felkészülési versenyek. Ősszel többnyira a világverseny után (bár 2020 ban májusban lesz a hazai EB) kimarad 1-2 hónap amit gyakran zokon vesznek a sporttársak.

30.

Régen volt nyílt vízi OB. Ezt lehetne folytatni, beszámíthatna az összetett pontversenybe.

A MÚSZ rendezésében volt nyílt vízi szenior OB az MSZUOSZ nem rendez nyílt vízes országos bajnokságot. A pontversenybe nem lehet beszámítani, mert ezen versenyszámok százalékos értékelése sehol nem használt hiszen szakág specifikusan nincsenek világ-, Európa- vagy országos csúcsok.

nyiltviz- ha valaki nagyon akar nyiltvizi versenyen, megmérettetésen úszni számos lehetöséget tudok ajánlani pl. Balaton átúszás, Tisza tó úszás, Velencei tó úszás ( 1,5km, 3km és 6km-es távok ) Pécsi tó úszás és még sorolhatnám a magyarországi rendezvények helyszineit. Tudok segiteni bárkinek ebben, ha kell, ha igényli. /írta Lázár Rita/

31.

A rövidpályás OB-t NE ! Százhalombattán rendezzék: nagyon kicsi az uszoda és gyakorlatilag 2 napig a verseny alatt állunk, mert még leülni sincs hely mindenkinek. Legalább az OB-kon lehessen bemelegítő medencében a verseny alatt is úszni 2-3 pályán.

A 2019-es országos bajnokság Százhalombattán lesz és a kiírásban szerepel, hogy a második, a tanmedence és a környező terület használható lesz a verseny alatt.

32.

Több versenyt ahol 800, 1500 verseny számokat szerveznek. Nyílt vízi versenyeket is kellene szervezni.

Egy 1500 as számban külföldi indulókkal együtt a két nemben összesen 80 versenyző indul. Egy ilyen versenyt megrendezni nem gazdaságos. Köszönjük a szentesi és előtte a gyulai versenyrendezőknek, hogy megrendezik ezt a versenyszámot! Talán nem sokan figyeltek fel rá, de amikor Hosszú Katinka rövid pályás országos csúcsot akart úszni 1500-on egy külföldi versenyen indult ugyanis itthon női 1500-at nem rendeztek éveken keresztül.
Az MSZUOSZ nem foglalkozik nyílt vízi versenyek szervezésével az indoklást fentebb olvashatjátok.

nyiltviz- ha valaki nagyon akar nyiltvizi versenyen, megmérettetésen úszni számos lehetöséget tudok ajánlani pl. Balaton átúszás, Tisza tó úszás, Velencei tó úszás ( 1,5km, 3km és 6km-es távok ) Pécsi tó úszás és még sorolhatnám a magyarországi rendezvények helyszineit. Tudok segiteni bárkinek ebben, ha kell, ha igényli. /írta Lázár Rita/

33.

Megjegyzések: Az éremre vonatkozó kérdésre igazából köztes választ adnék. Valószínűleg elindulnék akkor is ha nem lenne érem, de jó érzés néha kapni érmet, különösen, hogy kétszer is örülünk neki: egyszer mikor kapjuk, egyszer pedig mikor otthon is örülnek neki, főleg a gyerekek. :-) 2018-ban személyes okok miatt nem tudtam indulni versenyen.

A két felvetés azért került egymás mellé, mert rengeteg különböző igény van, amit nehéz teljesíteni. A válaszadók 32%-ka nem indulna el szenior úszóversenyen, ha nem lenne éremdíjazás vagy csak versenyszámonként az első három relatív legjobb eredményt elrő úszó kapna érmet. Ez a versenyrendezőnek, a szenior úszónak és a szenior úszásnak sem jó. Ezért maradt meg ez a versenysport, de szabaidősport is egymás mellett.

34.

Egyetlen téma van, amit másképpen szeretnék: az érmek körüli "felfordulás". Nem tartom jónak ezt az értékelést itt a szenior úszásban. Bár én is örülök, ha nyerek, de magát az érmet és annak átadását szívesen lecserélném. nem beszélve a dobogó és a hangos eredményhírdetés bonyodalmairól. Érveim ellene: sok pénzbe kerül, és szerintem később már semmi funkciója, gyűlik, gyűlik az a sok fém a fiókjainkban. Az eredményhírdetés zaklatottabbá teszi a versenyt, egyszerűbb és nagyszerűbb lenne nélküle!!!!!! Javaslatom: legyen egy szép emlékérem minden versenyen, mint például a maratoni futóknál, és csak egy-két kiemelt versenyszám vagy összetett eredmények kerüljenek éremátadásra. Ezermillió helyen megtaláljuk az eredményeinket, más is láthatja azt, kaphatunk így is visszaigazolást, hogy megérte edzeni és versenyezni. Megkönnyítenénk a versenyszervezők munkáját is, az anyagi része pedig - azt gondolom -nagyságrendileg egyszerűsítené a szenior úszásért küzdők életét, gondolok itt például az uszodabérlésekre, versenybírákra és millió más dologra, amit mi sokszor végig sem tudunk gondol

35.

Több külföldi szenior verseny kommunikálása a honlapon.

A környező orszgok (Auszria, Szlovákia, Románia, Szerbia) szenior úszóverseny kiírásait fel szoktuk tenni amennyiben elküldik nekünk vagy valaki felfedezi a nagy Internetes szalmakazalban. javasoljuk a LEN versenynaptár tanulmányozását, ha valaki szeretne külföldi versenyen indulni. Minden európai vagy a világban máshol rendezett verseny meghívóját nem tudjuk és a szűk körű érdeklődés miatt nem is érdemes feltenni a versenynaptárba.

36.

Tobbet kene nepszerusiteni. Multkor a radioban Igali Dianatol hallottam, hogy egy masik sportag "nem.olyan mint az uszas", hanem van szenior sportelet es versenyek. Osszeszorult a szivem.

Nem értettük pontosan, hogy a riportban elhangzott ez a kijelentés, hogy "nem úgy mint az úszás", mert az tárgyi tévedés és ezzel megkereshetjük a műsort készítőt, de ha a beküldő saját véleménye akkor is azt hisszük, hogy a lövészet elég zárt körű klub a szenior úszás sokkal elterjedtebb mint a szenior lövészet. A népszerűsítéshez olyan eredmények kellenek, mint a 2017-es hazai 84 világbajnoki érem, de sajnos ez is 15 percig volt hír, de azt sem tudom megmondani pontosan melyik TV-ben vagy újságban. Tudomásul kell venni a szenior úszás nem éri el a média ingerküszöbét.

37.

Nagyon fontos, hasznos a szenior úszás. Debrecenben különösen aktív és jól szervezett a szenior úszás.

Ez örvendetes és azt mutatja, hogy az egyesületi szintű munka, amelyet Debrecenben dr. Rentka László végez, mennyire fontos a szenior úszás szervezésében és népszerűsítésében.

38.

az edzéshez szükséges vízfelület kevés. hozzáértő technikai edzői segítségre szükség lenne, nincs 50 m-es edzési lehetőség. A 2020 bővítés kontraszelektív, mivel drámaiak a versenykörülmények: nincs kulturált öltöző/várakozó terület <> 1200Ft rajt? (pl. Százhalombatta, Gyula=O.B.)

Egyes helységekben van elég vízfelület máshol például Budapesten nehezebb, de főképpen drágább vízfelülethez jutni. Az edzések szervezése egyesületi szinten lehet megoldani, de azt tudomásul kell venni, hogy a felnőtt sokszor nyugdíjas úszók különböző időpontokban tudnak edzeni és a korból, úszómúltból fakadóan különböző az úszás tudásuk, terhelhetőségük. Egy túl hajtott edzés, egy idős embernek veszélyes lehet. A százhalombattai heyszín (nem az öltözők) esetében a második medence is rendelkezésre fog állni 2019-ben. Gyulán meleg van, mert nyáron nyított medencében napon, nyitott beton lelátón ez vele jár ugyanakkor a Várfürdő strand kellemes és családi hétvégének is népszerű a legrégibb magyar szenior úszó helyszín.

 
Sorsz. Amennyiben más ötlete van a magyar szenior úszás 2020-ban ünneplendő 50 éves évfordulójával kapcsolatban kérjük írja meg

Az elnökség válasza, javaslata

39.

Nem titkos a válaszom, mivel én rendezem a gyulai versenyt, ugyan nem publikus, de pólóval készülünk!

Köszönjük a gyulai versenyrendezőknek! Feltételezzük, hogy a közös vacsora szokás szerint meg lesz tartva és sokan eljönnek a résztvevők közül! A kérdőívre válaszadók közül összesen 106-an jelölték be a magyar szenior úszás 50. évfordulója kapcsán a gyulai ünnepség lehetőségét, de szerintünk sokkal többen szerették volna csak sokan nem vették észre, hogy több általunk felvetett ötlet egyidejűleg is támogatható. A többi felvetés megvalósítása a gyulai versenyen az MSZUOSZ segítségével valószínűleg megoldható, amennyiben a rendezők kiemelt támogatást kapnak.

40.

Egy nagy ünnepi vacsorával egybekötött találkozó

42.

És egy szép pólót

43.

jubileumi póló az EB-re (akár rész önköltségesen)

44.

Különleges érmek és oklevelek készíttetése az ünnepi versenyre.

45.

Budapesti Duna Arenaban való megrendezessel.

A hazai rendezésű felnőtt EB és szenior EB évében nem valószínű, hogy a Duna Aréna bérlése lehetséges egy szenior versenyre. Felvezető versenynek az idén is megrendezésre kerülő V. Duna Kupa utána 2020-ban a VI. Duna Kupát javasoljuk bár a 2020-as áprilisi dátum a külföldieknek túl közel lesz a szenior EB-hez.

46.

Egy megfelelő helyen rendezett (nem Gyula, inkább Duna Aréna vagy Tüske uszoda) többnapos országos bajnokság, nagy nemzetközi hírveréssel, a szokásosnál szebb, egyedi érmekkel, esetleg kabalafigurával, amit később lehetne árulni is...

47.

Budapesten a Duna Arénába is jó helyszín lenne a verseny megrendezésére! Tavaly a VB is szenzációs volt!!!!!

48.

a verseny helyett az egészségmegőrzést, állagmegóvást lehetne hangsúlyozni. az uszodákat jobban rávenni, hogy ezt valamilyen kedvezménnyel támogassák (mármint az ilyen irányú bérléseket)

Bár a céllal egyetértünk nem valószínű, hogy ez a javaslat a magyarországi szenior úszás 50. évfordulója megünneplése kapcsán aktuális.

49.

hosszú-távú teljesítménykihívások, emlékéremmel, 2,5 vagy 5, illetve 7,5 km-es távon

Ez a rendezvény kevés szenior úszót érintene, de ha valaki úgy gondolja, hogy szervezne ilyen úszásokat akkor feltesszük a meghívót a honlapra. Nyílt vízi versenyek szervezésével az MSZUOSZ nem foglalkozik.

nyiltviz- ha valaki nagyon akar nyiltvizi versenyen, megmérettetésen úszni számos lehetöséget tudok ajánlani pl. Balaton átúszás, Tisza tó úszás, Velencei tó úszás ( 1,5km, 3km és 6km-es távok ) Pécsi tó úszás és még sorolhatnám a magyarországi rendezvények helyszineit. Tudok segiteni bárkinek ebben, ha kell, ha igényli. /írta Lázár Rita/

50.

Nyílt vízi versenyek szervezése . 800 és 1500 versenyszámok szervezése .

51.

A Debreceni Szenior Úszó Klub 50x50-es akciót hirdet (50x50 m egyéni úszás edzésen, 50x50 m-es váltó, a többit kitaláljuk).

Az MSZUOSZ támogatja a helyi rendezvényeket, mert ezzel népszerűsítik a szenior úszást.

52.

EB póló, amit minden résztvevő megkap (külföldiek is). (pl Balatonátúszáson is van póló) (szerintem Budapesten kellene ünnepelni, mindenkinek könnyebb odajutni, a Duna Aréna a legalkalmasabb és jó lenne, ha régi nagy úszók valahogy be lennének vonva (pl. érem átadás, váltó)

Ez nem valósítjató meg. Az EB póló az MSZUOSZ által egy LEN rendezvényen nem adható át. A költsége 6000 indulóval számolva 18 millió forint lenne, ami MSZUOSZ 6 évi költségvetése (pályázati pénzekkel együtt).

53.

Pl. Éves pontrendszert kialakítani versenyekre bontva, és díjazni (pl. kupával /plakettel stb.) az adott évben az összes verseny alapján a legtöbb pontot elért versenyzőket. Mint ahogy más sportágakban is szokott lenni...ezt én kicsit hiányolom.

Hatodik éve minden évben az összetett egyéni pontversenyt megrendezzük. Az eredmények ide kattintva kérdezhetők le. Természetesen jövőre is megrendezzük. Az egyesületek esetében is létezik összetett pontverseny, amely eredményét itt olvashatjátok.

54.

Lehetne a 2020 Masters egy mozgalom, ami a problémáink megoldására irányul: pl.edzéstér, közösség, színvonal, egészségmegőrzés, okos versenyek (pl. ki tudja/akarja leúszni ill. végigvárni a teljes, egyre bővülő FINA programot). Ezeket a kiragadott részcélokat sem lehet önállóan, társadalmi munkában megközelíteni. Az országos tömegsport, az idősödő társadalom minőség megőrzése közfeladat. Óriási MUNKA elkezdeni is. Az állammal össze kellene fogni. Önállóan, ahogy most igyekeztek, nem sok esélyt látok. Lehet, változtatni kéne. Bocsánat az őszinteségért és tisztelet az igyekezetetekért.

A kimutatások szerint legalább két úszótársunk eddig többször leúszta a teljes FINA programot tehát a 400 vegyest is egy versenyen (utóbbi az EB-n nem versenyszám ezért az OB-n sem kötelező megrendezni abban az évben) Szerintünk csakis rész felaatokat és rész célokat kell kitűzni nem lesz soha egyetlen állami intézmény sem, amelyik támogatná ezek megvalósítását egy nagyobb összeggel. Sajnos azt, hogy mi közfeladat nem mi döntjül el erre vannak intézmények, minisztériumok.

55.

Lehetne szervezni erre egy olyan úszógálát, ahol szerepet kap az utánpótlás és a jelenlegi profi elit is, így kellő nézettség és szponzori erő is a rendezvény mőgé tudna állni. Talán az lenne a legméltóbb a szenior sportra nézve, ha végre kellő hírverést kaphatna, legalább az évfordulóra.

A hazai úszó EB évében nem valószínű, hogy lehetséges lenne az elit bevonása egy ilyen rendezvénybe. Az utánpótlás lehetséges, hogy bevonható.

56.

Elit versenyzők elleni bemutató futamok / közös váltók. Ne celebekkel uszikáljanak, hanem velünk.

57.

Több média megjelenést, nyomtatott sajtó cikket és kampányt lehetne indítani az évforduló évében, már januártól. Gyula mellett, a többi rendezőnek is lehetőséget kéne adni, hogy e különös évfordulót egész évben ünnepelhessük ( pl: 50 m-es számok jubileumi számok lehetnének, helyszínenként más-más úszásnemben- de különleges érmekkel jutalmazva az abszolút vagy korcsoportos helyezetteket helyszínenként, számonként,)

Az érmekkel kapcsolatos javaslatok megvalósítása pénz kérdés a külön versenyek 50 méteres versenyszámokban relatív értékeléssel (mint pl Szentesen januárba) jó ötlet kiterjeszthető országosan, mert nem igényel csak utófeldolgozást

A sajtóval és az elektronikus médiával csak lokális szinten sikerült felvennünk a kapcsolatot, amit fontos eredménynek érzünk, de nem segít az országos népszerűsítésben. Amennyiben bárki kapcsolattal rendelkezik sajtó vagy elektronikus média szerkesztővel szívesen várjuk a segítségét.

A 94. pontban válaszolunk az ötleteléssel kapcsolatos felvetésre. Nem azt állítjuk, hogy nem fontos csak azt, hogy nem hatékony.

58.

Az újságokkal kell megbeszélni hogy a szenior úszást reklámozzák, méltatni az idős korban fontos

59.

A masters úszók közt lapkiadó, média- és reklám szakember épp úgy van, mint rendezvényszervező, orvos stb. Szervezhetnénk ezzel a témával kapcsolatban egy közös ötletelést az egyik verseny helyszínén.

60.

film- és zenei producer vagyok, szeretnék forgatni egy dokumentum filmet a szenior úszásról. (kapcsolat: berczesadam.hu) azzal a céllal, hogy szélesebb körben bemutathassuk, mennyi embert mozgat meg az úszás Magyarországon. szívesen időzítem a megjelenést 2020-ra (amennyiben a források meglesznek:))

61.

Természetesen az országos médiában szükséges lenne népszerűsíteni és ezért Czene Attilát felkérni, hogy ebben legyen segítségünkre.

62.

Talán úgy, hogy meg kellene próbálni valamilyen formában közelebb kerülni a Magyar Úszó Szövetséghez és nem így elkülönülten küzdeni az életben maradásért. A MÚSZ-nál elég sok szakmai tapasztalat és pénz koncentrálódik, ők foglalkoznak többek között az úszósport fiatal korosztályban történő népszerűsítésével. A nagy társadalom szintjén (feltehetően politikai támogatással) pedig éppúgy fontos lehet a felnőttek egészségének megőrzése, életminőségének rendszeres testmozgással történő javítása. Ezt kellene kihasználni és az úszást nemcsak a fiatalok sportjának beállítani, (általános közhiedelem, miszerint a huszonéves úszók már öregek, holott ennek számos ellenpéldája létezik idehaza is) hanem a szenior úszást a felnőtt úszás időbeni természetes folytatásaként megerősíteni a köztudatban.

Visszatérő javaslat a MÚSZ-hoz való közeledés illetve csatlakozás kérdése. A javaslatot tevő sporttárs valószínűleg nem tudja, hogy 2002 ben, miért váltunk ki a MÚSZ-ból? Semmilyen pályázaton nem indulhattunk, mert nem voltunk függetlenek és természetesen semmilyen támogatást nem kaptunk, amit nem kell nehezményezni, mert a MÚSZ egy másik "műfaj" a feladata az elit versenyzés és az utánpótlás nevelés támogatása, finanszírozása. Ezért léptünk ki a MÚSZ-ból. Nem valószínű, hogy a MÚSZ céljai és feladatai megváltoznának azzal, hogy mi közeledni próbálnánk.

63.

Reklám mindenhol, minisztériumi támogatások, nemzeti sportközponttal szerződés. Versenyek Budapesten reklámkampányokkal. 24 órás úszások minden hónapban, akár minden nemzeti sportközpontos uszodában.

A költségeket az MSZUOSZ nem tudja finanszírozni. A 24 órás úszó gálákon többnyire ugyanaz az 5-10 szenior versenyző indul ezt havonta megismételni egy éven keresztül valószínűleg nem hatékony népszerűsítő kampány.

64.

Egy szép fém magyar zászlós HUNGARIAN MASTERS kitűzőnek szerintem mindenki örülne, főleg aki az itthoni EB-n elindul. Ráadásul azt örök darab és elegáns ruhára ugyanúgy tűzhető, mint sportfelszerelésre. A megtervezésében és a kivitelezésében is szívesen segítek.

Az ötlet jó meg kellene vizsgálni a költségvonzatát. Ezután dönthet az elnökség. Valamelyik versenyen légy szíves vedd fel a kapcsolatot az MSZUOSZ elnökség jelen lévő tagjával.

65.

Az úszás mint szabadidős sport népszerűsítése. Akár valamilyen egész éves nyereményjáték (pl. pontgyűjtés apró ajándékokért), közösségi edzések szervezése, figyelemfelhívó kampány, a 2020-as masters EB-nek nagyobb hírverés stb.

A saját felületünkön népszerűsítjük a 2020-as szenior EB-t, de gondolom országos média megjelenésre célzol. Ez a versenyrendezők feladata és csak nekik szabad ilyen megkereséssel fordulni az országos médiumokhoz. A szabdidősport rendezvények háttérbe szorultak az utóbbi években bár a postaverseny alkalmas minél több úszóval megismertetni a szenior úszó közeget. Évente két postaversenyt rendezünk egy 1200 méteres Hajós Alfréd emlékúszást áprilisban és egy őszi hosszútávú 2000 méteres úszást novemberben itt nézhetők meg az eredmények.

66.

Csak a fenti teljesüljön,a szövetség pénzéből.

Igyekszünk minél több mindent megvalósítani.

67.

Minél több sportegyesuletet alapítani atigZolasok miatt

Az új egyesületek alapítását nem az átigazolások céljából támogatnánk hanem új versenyzők bevonása miatt.

 
Sorsz. Mi a véleménye a szövetség elnökségének munkájáról vagy mi a javaslata a munkájával kapcsolatban?

Az elnökség válasza, javaslata

68.

Túl sok szabályzatot fogalmaz meg, (országunk nem ismeri el hivatalosan a szenior úszást), de azokat nem tudja teljesíttetni a tagszervezetekkel.Továbbiakban a szövetségben lényegében csak négyen dolgoznak igazán a többi csak a kezét nyújtja és ezzel máris megszületett az elnökségi ülés döntése és nem csinálnak semmit a szövetség és a tagság érdekében. Bámulatos,hogy egy közgyűlésen a közel hatvan tagszervezetből csak néhányan vesznek részt ez komolytalan. A szövetségnek csak a bajnokok számítanak valamit, mindig azokat dicsőítik holott a szenior úszás egy szabadidő sport csak ennek ismerik el. Szintén komolytalan, hogy a tagdíjat és a reg.díjat évről évre még év végére sem sikerül az egyesületektől behajtani.

Köszönjük a segítő szándékkal megfogalmazott kritikát! Igyekszünk pontokba szedve válszolni rá.
- Kérjük pontosan fogalmazza meg a javaslat írója mely szabályzatok fölöslegesek, hogy ezeket törölni tudjuk feltéve, hogy nem törvényi kötelezettség egy ilyen szabályzat megléte ahhoz, hogy bejegyzett szövetségként tudjunk működni.
- A javaslat tevő a "szövetséggel" az elnökségre céloz és úgy tűnik ismeri az elnökség feladatait és a munkamegosztást. A működési elveink szerint minden feladathoz felelőst rendelünk, ha "valaki majd megcsinálja" megoldást választanánk akkor valószínűleg szét folyna minden. A "kezét nyújtja" kifejezés valószínűleg a szavazásra vonatkozik, mert az elnökség társadalmi munkában hajtja végre a feladatokat.
- A tag egyesületek részvétele a mindenkit érintő döntésben az ő feladatuk, nem az elnökség feladata ezt minősíteni. Mi a törvényi előírásnak megfelelően összehívjuk a közgyűlést és azt szabályszerűen megtartjuk.
- Feltételezem megint az elnökségre céloz a javaslatot megfogalmazó. A bajnokok NÉHA (nem túl gyakran, de volt már rá példa) elérik az országos médiák ingerküszöbét, amely megjelenést számon kérik rajtunk azok a sporttársak is, akik esetleg soha nem bajnokok vagy világversenyen sem szereznek érmet. Inkább ezzel jelenjünk meg a médiában, mint a sajnálatos tragikus balesetekkel, amelyeknek az elmúlt években tanúi voltunk versenyeken.
- Megértjük, ha a javaslattevő és sokan mások szabadidő versenynek tekintik és nem fontos számukra az eredmény, az érmek és a ranglistákban szereplés, de ez jól megfér a többi résztvevő verseny szellemével, ami a legtöbb esetben az önmagunkkal, az eddigi eredményeinkkel való versenyzést jelenti. A FINA 1986 ban írt verseny szabályzatot a szenior úszásról az, hogy a hazai intézmények és szervezetek minek tekintik a szenior úszást, nem releváns.
- Ha valaki elvállalja a hatékony tag és regisztrációs díj behajtást, befizetés követést, számlázást, a 2020-as tisztújításon szívesen látjuk az elnökségben ez ugyanis az egyik leghálátlanabb feladat.

69.

Köszönöm úszótársaim nevében is az Elnökség áldozatos munkáját. Nagyon sokat dolgoznak értünk.

Köszönjük a méltató szavakat igyekszünk a legjobb tudásunk szerint dolgozni a továbbiakban is. Közvetlen állami forrásaink nincsenek a pályázati pénzekből és a tagdíjak regisztrációs díjakból gazdálkodunk. Ezek kb fele-fele arányban szerepelnek a költségvetésünk bevételi oldalán. Bárkit betanítunk vagy bevonunk a munkába, aki ez komolyan gondolja. A fiatal sporttársak számára nem vonzó az időt és energiát fogyasztó sok munka és a kevés elismerés. Elnézést, hogy pont ide a dícsérő szavakhoz jutott ez a megállapítás.

70.

Minden tiszteletem, és elismerésem. Magasan emelem a kalapom!!!!!!

71.

Kitűnőnek ítélem meg munkájukat, amit tudomásom szerint ellenszolgáltatás nélkül, társadalmi munkában végeznek. Nem tudom van-e a szövetségnek rendszeres állami támogatása. Ha nincs, akkor érdemes volna ilyenhez hozzáférni és például a versenyek támogatására, infrastruktúrára és bérkifizetésre is felhasználni. Fiatalabb munkatársakat be kellene időben tanítani és bevonni az adminisztratív feladatok elvégzésébe.

72.

Én még mindig igencsak hálás vagyok, hogy ők ezt önzetlenül megteszik...Köszönöm!

73.

Gratulálok hozzá, csak így tovább!

74.

Elégedett vagyok.

75.

Minden elismerésem a munkájukért!

76.

Köszönet illeti a vezetőséget.

77.

Segítőkész,köszönjük!

78.

Tetszik a munkájuk,megbecsülést érdemelnek.

79.

További jó munkát kívánok!

80.

Sok köszönet a munkájukért!

81.

Nagyon köszönöm az áldozatos és erő feletti munkájukat! Jó magyar szenior úszónak lenni.

82.

Köszönet a sok munkáért!

83.

Nagyra értékelem az erőfeszítéseteket, s sajnálom, hogy sokak nem értékelik.

84.

Minden elismerésem az övék, mert elképesztő mennyiségű munkát végeznek társadalmi munkában. Külön kiemelném Miklós Attilát, akinél készségesebb és segítőkészebb emberrel nem nagyon lehet találkozni. Köszönjük Nektek az áldozatos munkátokat!

85.

Nehéz körülmények között, a lehetőségek szabta korlátokon belül KIVÁLÓAN végzik munkájukat! Köszönjük az áldozatkészséget és a jó szándékot!

86.

minden elismerésem az elnökségnek akik önként végzik a munkát nélkülük nem létezne szövetség. javaslatok:
1. együtműködést találni a MUSZ-al,
2. minden verseny nevezést (váltókat is) interneten keresztül regisztrálni -szervezőknek is sokat segítene
3. a közgyűlést ha lehet BP-hez közelebbi 2 napos versenyek első napja után tartani a részvétel miatt

Köszönjük!
1. A MÚSZ-al való együttműködéssel kapcsolatos válaszunkat a 62. pontnál olvashatjátok.
2. a váltók nevezése előre nagyon nehéz feladat on line módon nem megoldott azt tudjuk felajánlani, hogy kiküldjük a váltópapírokat és kitöltve elhozható a verseny helyszínére. A világversenyeken is egy nappal a váltók előtt meg kell erősíteni és korcsoporton belül az összeállítást is módosítani lehet ezt nem vállanánk fel.
3. a kötelező közgyűlés időpontja behatárolt a beszámoló, pénzügyi mérleg miatt. A legutóbbi közgyűlés 6 egyesület részvételével Budapesten volt decemberben.

87.

Pontosítanék: nem ismerem annyira, hogy érdemben véleményt nyilváníthassak.

Köszönjük, hogy pontos ismeretek nélkül a válaszadó nem fogalmazott meg sem dícséretet, sem kritikát.

88.

Nem ismerem jól, de nincs negatív tapasztalatom.

89.

A tagdíjak és regisztrációs díjak befizetéséről még abban a hónapban küldjék el a számlát, sok a lemaradás.

A kritika jogos. Sajnos a befizetések kaotikusak néha azonosíthatatlanok ezek a számlák kibocsátását és a fizetők általi kézhezvételét késleltetik.

90.

Az elnökség munkájával elégedett vagyok! Nélkülük nem működne jól a szenior úszás! Sokat köszönhetünk Téli Évának, Miklós Attilának és Kripkó Zoltánnak!!!!

Köszönjük az elismerést az elnökségi tagok nevében, bár Kripkó Zoltán nem elnökségi tag, külsősként dolgozik, de tevékenysége létfontosságú a szövetség számára! Szándékosan ide tettem a kritikus véleményt, mert nem mindenki ismeri az elnökség feladatait és munkáját ezért a nem "látszó" tagokat sokszor éri kritika. Az elnökség nem tudna működni dr. Nagy Norbert elnök, Gergely Ildikó a pályázatok lebonyolítója, nyilvántartója, elszámolását végző elnökségi tag és az eddig nem említett dr. Balajti Zoltán, dr. Csikány József és Lázár Rita nélkül.

91.

Van elnökségi tag, akit aktívabb, tevékeny "munkára " kéne ösztönözni!

92.

A szövetség lehetőségeihez képest az elnökség kitett magáért, bár hiányzik a versenyszférában megkövetelt dinamizmus és lendület a működésükből. A versenyzők között sok a panasz, ami nem az elvégzett munkához, hanem sokkal inkább a kialakult pénzhiányhoz köthető. Ezen a jövőben mindenféleképpen szükséges lenne változtatni!

A szenior úszás civil tevékenység, ami a versenyszférától igen messze áll. Mivel 21 évet egy multinál dolgoztam pontosan értem mire céloz a javaslatot megfogalmazó. Nos a szenior úszó szövetség nem tud így működni. Sőt rossz hírem van semmilyen sportszövetség nem tud így működni. Itt nincs piac, nincs konkurencia, nincs profit ezért minden összehasonlítás sántit a versenyszférával. A 2020-as tisztújítás alkalmas lehet arra, hogy új megoldásokat megvalósítók kerüljenek a vezetésbe, amennyiben a tag egyesületek ezt szeretnék.

93.

Elégedett vagyok, már amennyit látok belőle... Viszont ahogy fentebb is írtam érdemes lenne egy éves pontrendszert kialakítani versenyekre bontva, és díjazni (pl. kupával /plakettel stb.) az adott évben az összes verseny alapján a legtöbb pontot elért versenyzőket (nemenként, korcsoportonként, vagy csak összességében...). Mint ahogy más sportágakban is szokott lenni...ezt én kicsit hiányolom. Illetve még az a szerény véleményem, hogy a 2 napos versenyek nem biztos, hogy növelni fogják az indulási kedvet...eleve emelkedik 2019-ben a nevezési díj és még plusz szállást is kellene fizetni. Eddig voltak bőven 1 napos versenyek is...megnézve a 2019-es versenynaptárt már alig lesz..

Hatodik éve minden évben az összetett egyéni pontversenyt megrendezzük. Az eredmények ide kattintva kérdezhetők le. Természetesen jövőre is megrendezzük. Az egyesületek esetében is létezik összetett pontverseny amely eredményét itt olvashatjátok Egy napos versenyeken nem lehet sok számot megrendezni, de aki csak egyik napon szeretne indulni azt két napos versenyen is megteheti.

94.

Lásd előző választ, jobban kellene propagálni az elért eredményeket, jobban bevonni a döntésbe a tagokat (választott képviselőkön keresztül).

Van aki azt kéri számon, miért az elismerések az eredményekért, miért nem szabadidő tevékenység az egész szenior úszás. A választ lásd 68. javaslatnál. A tagok bevonása a döntésekbe lehetetlen maximum az előkészítésbe lehet bevonni minden nagyon sok embert összefogó megbeszélés előbb-utóbb "ötlet rohammá" válik ahol mindenki azt gondolja egy ötlet felvetésével megoldott egy-két vagy akár minden problémát. Tapasztalatunk szerint csak konkrét kérdésben érdemes véleményt kérni és ott sem szabad túl nagy reményt fűzni a javaslatokhoz.

95.

Több támogatást érdemelnének

Minden önkéntes segítségét szívesen fogadjuk. Itt említeném meg Gazsy Endrét, Gódor Istvánt és Kripkó Zoltánt akiknek külön köszönöm, hogy segítettek a papíron létező jegyzőkönyvek rögzítésében. Aki még nem próbálta milyen ez higgye el nekem, hogy kegyetlen munka, nem véletlen, hogy a régi Európa bajnokságok jegyzőkönyvei csak képként scannelve vannak meg és nem feldolgozható meta adatként.

Minden egyéb segítséget szívesen fogadunk, mert a szenior úszó közösség érdekét szolgálja.

Meg kell próbálni szponzort találni, mert bár nekünk nem sikerült attól még lehet más sikeres. Mindenben támogatjuk ezt a tevékenységet (statisztikák, ha kell versenykírások módosítása stb). A MÚSZ-al kapcsolatos válaszunkat fentebb olvashattátok.

98.

Remélem hogy segithetek majd nekik.

97.

szívesen rendelkezésre bocsátom szakmai tapasztalatomat (marketing, kommunikáció) a szenior úszás népszerűsítése és anyagi források bevonása érdekében

98.

szponzorokat kéne keresni szövetségi szinten. Gyógyszer gyárak, sportszer forgalmazók, gyorséttermek. Minden futóversenyre van szponzor tehát meg lehet tslálni őket.

99.

Nagyobb súly a MÚSZ felé. Hatékonyabb érdekérvényesítés.

A válaszunkat lásd a 62. pontnál.

100.

Több kapcsolat kellene a MÚSZ vezetőséggel, vagyis több támogatást kiharcolni.

101.

Nagyobb lobbi erő képviselete a musz-nál.

102.

Több versenyre lenne szükség

Tapasztalatunk szerint a havi egy verseny (beleértve az éves világversenyt) két havonta ranglista versenyek közte felkészülési versenyek a leghatékonyabb megoldás a részteveők számának növelésére.

103.

Tudom, hogy a szövetség mi vagyunk és bármilyen kritikát írok az tisztességtelem, mert olyan társadalmi munkát kritizálok, amiben magam nem veszek részt. Kérem, hogy ne vegyétek személyeskedésnek és főleg ne kritikának.
1. A szövetség munkáját alapvetően abban látnám, hogy szervezze meg a versenyeket. Jelölje ki a helyszínt, szervezze le az uszodát és intézze el, hogy azzal kapcsolatban minden lehető kedvezményt el tudjanak érni az úszók (szállás, utazás). Magát a lebonyolítást egy-egy klub vállalhatja, de a finanszírozást nem lehet elvárni kluboktól.
2. A külföldi versenyekre közös utazást és szállást szervezhetne.
3. Szponzorok felhajtása: Ez két részből áll egyrészt, ha reklám van a versenyekről és van tömeg a versenyeken, akkor érdekelni fogja azokat, akik reklámozni akarnak dolgokat. Egy nem régen készült felmérés szerint a potenciális szponzorokat alig keresi meg valaki a civil szervezetek közül közvetlenül. Vagyis nem elég, ha plakáton reklámozunk valami jó célt. Levelet kell írni, telefonálni, látogatóba menni, meghívni őket versenyre. Az EB-nek nagyobb reklámot kell csinálni, mint valaha bárminek tettük. Érdekli az embereket.
A VB-ről nem is tudtak, csak azt tudták, hogy a vízilabdások összeállnak. Mindenki kíváncsi az anyjára, a kollégájára és a barátaira, ha valami nagyszerű dologban vesznek részt. A mastersben sportolók hétköznapi emberek, éppen ezért azt közvetítik, hogy ezt bárki csinálhatja. Vonjunk be minél több embert, ehhez kellenek az olimpikonjaink (nem csak az úszókat). Fel kell keresni őket és kérni, hogy jöjjenek el, mutassák meg magukat egy jó cél érdekében jönni fognak.

A felvetett javaslatokat az általános javaslatok részben megválaszoltuk. A szövetség (gondolom elnökség) nem szervez versenyeket ezt egy egyesület illetve néha egy szenior úszó pl. Tóth Csaba, dr. Menyhárt Zsolt végzi. Valószínűleg a javaslatot tevő nem szervezett még versenyt (ami nem baj legtöbb szenior úszó nem szervezett) ezért gondolja, hogy az elnökség távolról lelevelezi az uszodával és lefoglalja az uszodát majd pénzt ad a verseny lebonyolításához. Valójában három nemzeti úszó szövetséget ismerek (olyan mint nálunk a MÚSZ) amelyik rendez így egyetlen egy versenyt évente. Ezekben az országokban a szenior úszás elterjedtsége lakosság arányosan töredéke a hazainak.
A közvetlen megkeresésünk egy távközlési cég felé, két gyógyszergyár felé történt egyáltalán nem mutattak érdeklődést,

104.

Adminisztratív oldalról rendben van. Ugyanakkor kapcsolatkeresés, teremtés, szponzoráció keresés s zempontból szerintem nem történik sok minden. Ez nem feltétlen az elnökség hibája, de nem látszik a törekvés erre. Államigazgatásból, állami vállalatoktól érkező szponzoráció abszolút a személyes kapcsolatokon, a hovatartozáson múlik. A versenyszféra már összetettebb, mivel itt esetleg lehet markolni meglévő kapcsolat nélkül is de keresni kellene az olyan meglévő úszó tagokat, akik munkahelye támogatásra alkalmas lehet (szerintem egész sor ilyen személy lehet) és az adott cégekkel felvenni a kapcsolatot szövetségi szinten.

105.

Két kérésem, javaslatom van:
1. Legyen minden évben nyíltvizi szenior OB, amit a szenior szövetség rendez. Nagyon sok helyszín jöhet számításba (Velence, Baja, Szeged, Tisza tó . . .), ám ha B.füreden a menőknek felépítették a pályát, akkor ott is meglehetne rendezni.
2. A rövidpályás versenyeken a 400 gyors 350-es fordítójánál lehetne síppal jelezni az utolsó kört, mivel az 50-es medencében, 800 m-en is megkapjuk ezt a segítséget és a 25-ös medencében ugyanannyit fordulunk.
- Tavaly is élvezettel olvastam a vélemények összesítését! Köszönöm!

Mint azt már több alaklommal írtuk ebben a kérdőívben feltett javaslatokra a válaszokban, nem rendezünk nyílt vízi versenyeket, mert nem értünk hozzá. Suszter maradjon a kaptafánál. A FINA úszás szabályzat SW 2.6.6. pontja szerint a 800 és 1500 méteres gyorsúszásban szükséges az utolsó oda visszát jelezni.

Örvendünk és Köszönjük, hogy odafigyelsz arra mit válaszolunk a felvetésekre, javaslatokra csak a párbeszéd az ami előre visz.

nyiltviz- ha valaki nagyon akar nyiltvizi versenyen, megmérettetésen úszni számos lehetöséget tudok ajánlani pl. Balaton átúszás, Tisza tó úszás, Velencei tó úszás ( 1,5km, 3km és 6km-es távok ) Pécsi tó úszás és még sorolhatnám a magyarországi rendezvények helyszineit. Tudok segiteni bárkinek ebben, ha kell, ha igényli. /írta Lázár Rita/

106.

A szenior úszás elfogadtatása (a közvéleménnyel, a médiával, a MÚSZ-szal, a sportpolitikával, a sporttámogatási rendszerrel, az uszodákkal) szép és hosszútávú feladat az elnökség részére.

Egyetértünk.

107.

Sokat fejlődött a számítógépes nevezés, versenykiírás, az eredmények gyors értékelése, mindig van segítség, ha valmiben bizonytalanok vagyunk .Kifogásaim: A pénzügyi támogatás írásban megjelent, de a pénz nem jutott el az egyesülethez. EGRI SENIOR ról van szó/ Aki nem dolgozik de vezetőségi tag, betegség vagy egyéb ok miatt, akkor helyettesíteni kellene,vagy le kellene váltani.

Sajnáljuk a késlekedést a betegség sajnos nem kiszámítható előre. A feladatok személytől függése ahhoz vezet, hogy más nem tudja megoldani. Utána néztem a számla nem érkezett meg a szövetséghez, amint pótolják utaljuk a pénzt.